Novi Beneteau Oceanis Yacht 54 ima puno toga zajedničkog s Firstom 53 Yacht koji je predstavljen u 2020. Godini. Oceanis Yacht 54 je međutim nešto luksuzniji i nudi nešto drugačiju opremu za nautičare koji su željni opuštenijih plovidbi i koji su manje zagriženi za natjecanja.

DIZAJN I KONSTRUKCIJA

Trup i paluba Oceanisa Yacht 54 su rađeni u infuziji sa jezgrom od balze i unutrašnjim dijelom trupa rađen sa vakuum-infuziji tehnologijom na konvencionalni Beneteau način. Manje tipično za Beneteau, je par aluminijskih rebara koji prolaze duž cijele duljine broda ispod podnica što pruža dodatnu potporu i čvrstoću. Kobilica i bulb su od lijevanog željeza. Brod ima dva lista kormila od nehrđajućeg čelika, a kokpit ima 2 kola kormila. Standardna snaga motora je 80KS (sa petom – Sail Drive), postoji i opcija osovina sa jačim motorom od 110KS. Postoji i opcija ''Dock and Go" sa mogućnosti kretanja jedrilice 360 stupnjeva i u svim smjerovima uz pomoći okretne pete motora u kombinaciji sa pramčanimpotisnim motorom. Brod zadovoljava sve potrebne CE certifikate i norme te ISO 12215 standarde. Beneteau-ov "Sustav za upravljanje brodovima" omogućuje vlasnicima nadzor širokog raspona ugrađenih funkcija putem aplikacije za mobitel, uključujući svjetla, klima uređaj, generator i razinu baterije i vode. Dostupne su različite kobilice, standardne i plića verzija.

NA PALUBI

Paluba je duga, široka, otvorenog koncepta s puno prostora za sunčanje. Beneteau je vratio luk u kokpitu (Roll bar koji nije dio opreme na First 53) kao prikladno mjesto hvatišta lantine, bimini tende i prednje tende (Sprayhood). Hvatište lantine je pričvršćeno na jednoj točki bez klizača, German System opcija omogućuje upravljanje s jedne pozicije za skipere koji žele jednostavnije upravljati iz kokpita cijelim brodom. Postoji i opcija roll glavnog jedra u lantini za one koji žele puni profil glavnog jedra sa Roll sustavom.
Električna krmena platforma daje dodatni prostor za kupanje i otvoreni prilaz prema moru te pruža jednostavni princip ukrcaja gumenjaka od 8 stopa i njegovo korištenje i porinuće.

UNUTRAŠNJI RASPORED

Unutrašnji dizajn pruža izvedbu moderno-urbanističkog stana, s ugradbenim ormarima, neutralnim bojama i osjećajem volumena. Atraktivan je za europski stil i bit će dobro mjesto goste željni zabave. Drvenarija je od Alpi laminiranog drva s izborom završne obrade od mahagonija svjetlije boje hrasta.
Vlasnička verzija je opremljena sa tri kabine i 2 kupatila. Međutim, dostupna je i verzija s tri kupatila, kao i charter model s malom dodatnom kabinom u prednjem dijelu sa 2 ležaja na kat za posadu ili djecu. U svakom dijelu broda se nalaze čvrsti rukohvati za sigurni boravak u svakom trenu, a stajaća visina salona je veća od 180cm.
Kuhinja u obliku slova C opremljena sa frižiderom po mjeri stana i zamrzivačom. Perilica posuđa dostupna je kao opcija. Navigacijski stol je okrenut prema naprijed, odmah iza vlasničke kabine u pramcu, koristi kraj lijevog sjedećeg dijela kao sjedajući mjesto. Raspored je original i više prilagođen opuštanju nego radnom okruženju. Oceanis Yacht 54 dostupna je u različitim varijantama s dugim popisom raspoloživih opcija koje uključuju sve, od generatora i klima uređaja do HIFI stereo sustava i izbora presvlaka.

 

POD JEDRIMA

Uz savršeni vjetar od 12-18 čvorova, sa normalnim kutom i ispod standardnih jedara dostigao je brod dostigao zadovoljavajućih 9 čvorova brzine. Sa jedrom Code 0 uhvaćen na prednji kosnik je brod dobio dodatni čvor brzine. Iako nije riječ o regatnoj jedrilice, Beneteau Oceanis Yacht 54 se kreće uvijek ravno. Katamaran usporedive veličine ne bi postigao bolju brzinu.
Probijanje pod nešto manjim kutom od 90 stupnjeva bilo je jednostavno i bez napora uz pomoć velikih električnih vinčeva. Na testu je bilo nešto lošeg vremena, tek toliko da pruži povratne informacije kroz plovidbu u vjetar, ali je Oceanis 54Y odlično reagirao na timun. Beneteau je ugradio naslonjače za noge u kokpit na obje strane, što pomaže pod većim nagibom.
Potpuni ravni dizajn palube omogućuje odličan pregled u svim smjerovima, a sveukupna plovidba bila je jednostavna i komforna u jedrenju. Oceans 54 Yacht je vrsta jedrilice koja će biti dobro prilagođena za sve vrste jedrenje i nautičara.

 

MOTORIZACIJA

Upravljanje motorom na Beneteau Oceanis Yacht 54 je jednostavna priča, kao što to bude slučaj na svim modernim jedrilicama. Maksimalna brzina mu može biti 10 čvorova na motoru, dok je normalna brzina na 2.400 okretaja oko 9 čvorova. Manevriranje naprijed i nazad radi normalno. Okret je relativno mali, oko jedne dužine broad, a kretanje timunom je jednostavno i funkcionalno. Pramčani potisni motor, u kombinaciji sa krmenim potisnim motorom su idealna kombinacija za manevriranje.

ZAJLJUČAK

Beneteau Oceanis Yacht 54 je super sposobna jedrilica koja će ispuniti sva očekivanja jedriličara. Ovaj brod će biti idealan za duža krstarenja, za uvale po Mediteranu, za luksuzne charter goste i iskusnije posade željne regatnih uspjeha.

SPECIFIKACIJE

Dužina preko svega:

17,12m

Dužina trupa:

15,98m

Vodena linija:

15,40m

Širina:

5,00m

Standardna kobilica:

2,50m

Balast std kobilice:

4,500kg

Kratka kobilica:

2,00m

Balast kraće kobilice:

5.130kg

Air draft:

24,00m

Performance air draught:

25,80m

Težina:

16.600kg

Tank goriva (standard):

400L

Tank svježe vode (standard):

720L

Snaga motora:

Sail drive (standard) 80HP

 

Sail drive Dock&Go (Opcija) 80HP

 

Osovina (Opcija) 110HP

Naval Arhitekt:

BISCONTINI YACHT DESIGN

Dizajn:

LORENZO ARGENTO

EC Certification

Category A - 10 people

 

Category B - 12 people

 

Category C - 14 people

Roll glavno jedro

63,00m²

Self-tacking flok

51,00m²

Furling genoa (105 %)

65,00m²

Code 0

123,00m²

Asymmetric spinnaker

210,00m²

I

19,90m

J

6,80m

P

20,00m

E

6,80m

Za sve dodatne informacije nam se slobodno javite. Prvi Oceanis 54 Yacht očekujemo u Hrvatskoj u proljeće 2022!