PREMOSTIMO  JAZ :

POTPUNO NOVI BENETEAU FIRST 36

Novi BENETEAU First 36 je dobio zadaću da premosti jaz između visoko tehnološki razvijenih regatnih brodova i uobičajene grupe višenamjenskih jedrilica pod srodnim nazivnikom cruiser-racer.
Da bi bili još precizniji, čak i standardna verzija novog First 36 ima razvijenu sposobnost  glisiranja već u uvjetima vjetra srednje jačine, uvjetima moderate breeze.

Kao i uvijek to i nije bio i jedini projektni zadatak ispred grupe projektanata i dizajnera novog Firsta.
Tokom 40 godina jedrilice pod oznakom First su bile sinonim za garanciju upravo veoma zahtjevnih dvojakih karakteristika poput komfora, jedriličarskih performansi, upotrebljivosti, elegancije, visoko-tehnološke konstrukcije i opet prihvatljive cijene.
Novi First 36 se nimalo ne razlikuje od svojih prethodnika!

New First 36

Ključni pokazatelji:

  • Mala ukupna težina jedrilice koja pruža iskustvo glisiranja u ruke manje iskusnih kormilara i posade
  • Iznimno precizan i praktičan raspored palubne opreme koji pruža mogućnost jedrenja u smanjenoj posadi (1-2) , ali i u punoj posadi
  • Praktična i jednostavna unutrašnjost u rasporedu od tri kabine sa veoma inovativnim detaljima koje daju mogućnost potpunog luksuza krstarenja i na duži period

ZAMIŠLJEN I ODREĐEN OD JEDRILIČARA ZA JEDRILIČARE
_________________________________________________________________________________

Kompletan projekt je koordiniran i vođen od strane Kristijana Hajnšeka, CTO-a od poznatog jedriličarskog branda malih brzih i veoma pouzdanih jedrilica Seascape, kao nosioca projekta u uskoj suradnji sa ekipom iz BENETEAU-a kako bi se upotrijebila regatna konstrukcija i tehnologija proizvodnje trupa u segmentu proizvodnje tzv. cruiser-racer  vrste jedrilica.
Na ovako iskusan tim proizvodnih projektanata postavljen je idejni tim elitnih međunarodnih dizajnera, svih od reda strastvenih jedriličara sa mnogo godina ozbiljnog staža u profesionalnom jedrenju.

Brodski projektant – dizajner: Samuel Manuard

Trenutno najuspješnije i najčešće spominjano  ime u od-obalnom profesionalnom regatnom jedrenju, pogotovo za brodove sa minimalnom posadom, gdje njegovi brodovi pobjeđuju redovito u klasama; Minitransat , Class 40 i IMOCA 60. On je također i dizajner nove generacije malih Firstova 14 , 18 , 24 , 27 stopa.

Strukturno inženjerstvo : Pure Design&Engineering

Tim projektanata sa Novog Zealand-a koji su radili u svom dijelu posla i najzahtjevnije projekte poput u ekstremnom svijetu regatnog jedrenja dobro poznate: TP 52, AC75, AC72, IMOCA 60, i C Swan projekata, kao i veoma luksuznih i brzih jedrilica pod oznakom one off yacht brodova.

Dizajn : Lorenzo Argento

First 36  uz veliko iskustvo i znanje Lorenza slijedi njegov i isti dizajnerski jezik svoje veće sestre – First Yacht 53 – ili bez-vremenskih estetskih projekata poput najpoznatijih Wally i Brenta Yachts jedrilica

Inovacije i istraživanje : Gigodesign

Studio industrijskog dizajna, poznat po razvoju i inovacijama na raznim poljima industrijskih procesa obrade sa mnogobrojnim Red Dot nagradama u esencijalnim razvoju inovacijskih mogućnosti i procesa.

MODERNO ISKUSTVO JEDRENJA

Zbog jednostavno zamišljenih osnovnih komponenti karakteristika novog BENETEAU First 36, očekujemo da će ovako definirana platforma nove jedrilice biti zaista britko i sjajno oružje u klupskim natjecanjima pod i premjerima poput ORC-a i IRC-a. Iz istoga cijeli proces dizajniranja osnovnih linija trupa je bio prilagođen posebnoj vrsti balansa između lako glisirajućeg trupa u jedrenju niz vjetar i trupa sa karakteristikama brzog i stabilnog jedrenja sasvim uz vjetar.

FUNKCIONALNOST U JEDRENJU

Pozicije 6 radnih palubnih vitala, kormilarskih kola i ostale palubne opreme za jedrenje je testirana u više različitih modela palube i kokpita u punoj skali veličine 1:1  (mock ups), da bi se stvorila mogućnost potpune funkcionalnosti i jednostavnosti u rukovanju brodom u svim uvjetima jedrenja za minimalnu ili potpunu regatnu posadu.
Detalji poput posebne offshore bokaporte na pramčanom dijelu palube ili skidajućih klupa kokpita pokazuju prioritet funkcionalnosti kao stila u razmišljanju kroz cijeli proces osmišljavanja detalja u procesu projektiranja broda.

Standardni aluminijski jarbol i lijevana čelična kobilica od čelika visoke kvalitete su odabrane kao detalji koji dozvoljavaju i konačnu prihvatljivu cijenu broda.
Istovremeno Sam Manuard, kao glavni projektant, daje posebnu pažnju modernom dizajnu oblika  trupa kao ključnom sastojku uspješnosti i zahtjevnosti ovog projekta, i to upravo kao iskustvo svih njegovih dosadašnjih veoma uspješnih projekata.
Gaz od 2,25m je odabran kao kompromis između natjecateljskih osobina jedrilice i broda jednostavnog za upotrebu u svim prostorima plovidbe i priveza.

Cockpit - New First 36

REGATNI RASPORED PALUBE

U regatnom rasporedu, širok i moderan kokpit bez klupa za sjedenje dozvoljava različite položaje posade za namještanje jedara i kormilarenje, za samo jednog ili dva člana posade ili posadu u punom broju.
U ovakvom rasporedu, stol u kokpitu i klupe se skidaju otvarajući ogromni radni prostor u kokpitu.
Dosta viši položaj od uobičajenog  za kormilarenje, ostavlja dovoljno prostora kormilaru da se pomiče i radi prema naprijed veoma jednostavno sa vitlom Genove što je u jedrenju sa smanjenom posadom (1-2) iznimno važno.
Položaj vitala u kokpitu dozvoljava jednom ili čak dvojici članova posade, ako se jedri sa punom posadom, da rade sa nogama u kokpitu na vitlima glavnog jedra, kao i na vitlima Genove.

Položaj vitala također dozvoljava unakrsno posluživanje Škota sa zavjetrinske strane u privjetrini.
Harken, Ronstan, Spinlock, i Antal palubna oprema je upotrijebljena u kombinaciji najbolje efikasnosti.

RASPORED PALUBE ZA KRSTARENJE

Kad skinete posebnu regatnu opremu za rukovanje regatnim jedrima i odlučite ploviti sa obitelji na krstarenju ili običnom dnevnom jedrenju, sjedala u kokpitu sa jastucima povećavaju sjedeće površine i skladišni prostor konopa za privez, bokobrane i sl.

Stol u kokpitu je dovoljno velik da za njim ugodno sjedi posada od 6 odraslih osoba.
Dodatno, dizajneri su osmislili i dodatnu platformu za kupanje koja daje ugodan prilaz moru sa minimalne visine, bez da na bilo koji način umanjuje pomorske osobine broda u plovidbi.

NAJVEĆI BORAVIŠNI PROSTOR PODPALUBLJA U SVOJOJ KATEGORIJI

Širina trupa BENETEAU First 36 dozvoljava veoma prostoran raspored svih elemenata unutrašnjosti usporediv u prostoru sa svojim mnogo većim prethodnicima poput legendarnog modela First 40.7.

Jednostavnost, komfor i višestruka upotrebljivost elemenata unutrašnjosti razvila je First 36 između i unutar klasičnog  rasporeda sa tri kabine.

Najveću dominaciju unutrašnjosti salona preuzima središnji hladnjak sa dodatnom i sklopivom kuhinjskom površinom, na ovaj način kuhinjski prostor ovog broda ulazi u kategoriju puno većih jedrilica, kao veoma bitan element korištenja broda.
Prolazni prostor oko stola sa posebno sklopivim salonskim stolom dozvoljava i u jedrenju iznimno veliki prostor za slaganje jedara i opreme prema potrebi rasporeda težina, ovisno o uvjetima plovidbe, tzv. stacking.

Idući i protiv  trenda modernosti i suvremenosti, 36-stica pruža i klasičan i veliki navigacijski stol.
Zbog važnosti istog u navigaciji dobijemo i dodatan uredski prostor u slučaju korištenja kućnog ureda na brodu.
Dvije prostrane Bokaporte u svakom prostoru dozvoljavaju ventilaciju unutrašnjost broda na najbolji mogući način i sa dovoljno prirodnog svjetla.
Istovremeno za vrijeme plovidbe brod posjeduje i indirektna crvena svjetla za osvjetljavanje interijera kako bi prijelaz iz noćne plovidbe u unutrašnjost broda i obratno bio što efikasniji. 

Tri kabine sa jednostavnim pristupom dvostrukim krevetima u tzv. queen bad dimenzijama i veoma inovativan okretni  toaletni prostor sa značajkama svijetle unutrašnjosti dodatno naglašavaju veličinu prostora i funkcionalnu upotrebu svakog važnog detalja za duži boravak na brodu.

OSNOVNE KARAKTERISTIKE:

Dužina trupa : 11,00m /36-1 feet

Širina: 3,80m / 12-6 feet

Očekivani deplasman (MLC): 4800 kg / 10580 Ibs

Gaz standardn : 2,25m / 7-4-6 feet

Balast : 1550kg / 3420 Ibs

Površina jedara UZ VJETAR: 80 kvadratnih metara

Površina jedara NIZ VJETAR : 180 metara kvadratnih

Početna cijena plovila Dap brodogradilište SLO : 198.000EUR + PDV

 

SVJETSKA PREMJERA

SVJETSKA PREMJERA  za BENETEAU First 36 će biti na sajmu u Dusseldorfu u Siječnju 2022 godine.

O NAMA

Povijesno ime grupe Beneteau, BENETEAU, je pionir u razvoju rekreacijskih plovila na jedra od samog osnivanja.

Sa 35 veoma uspješnih modela, BENETEAU nudi svu različitost zaista velike ponude, ali sa vodećim osobinama svakog modela u svakoj kategoriji posebno.  

Sa jednom idejom zajedničkom za sve, idejom potpune inovacije u načinu korištenja brodova koja omogućava veoma širokoj i različitoj publici priliku da uživa u plovidbi i životu na moru i uz more, i to na veoma različite načine. 

Sve kako bi svoj avant-garde pristup ostvario dostupnim svim ljubiteljima mora i plovidbe.